Wat echt getest wordt


Er is, zo wordt ons gezegd, een tweede golf bezig. En die is even gevaarlijk als de eerste golf. Enkel worden een heleboel gegevens die ondertussen bekend zijn, niet verteld.

Laat ons beginnen met de tests. Wat wordt er eigenlijk getest en, veel belangrijker, wat wordt er niet getest. Wat er getest wordt is de aanwezigheid van een (deel van) een virus RNA. Het hoeft niet eens een volledig virus te zijn, een deel geeft al een positieve test. Zo gevoelig zijn de tests ondertussen geworden. Maar wat zegt dit? Eigenlijk zeer weinig als je het daarbij laat. Het zegt niet hoeveel virussen de persoon in zich heeft en verspreid en hoe besmettelijk de persoon in kwestie wel is. Dat kan wel getest worden (met hoestopvang apparaten bijvoorbeeld) maar deze test gebeurt niet. Deze test zegt evenmin of een persoon ziek zal worden of niet. Dat na te gaan is eenvoudig: je belt de persoon 2 weken later op om te weten hoe het ermee gaat. Met andere woorden: stop met feiten te verspreiden die slechts een gedeelte, een heel klein gedeelte, van de feiten weergeven. 

En dan zijn er de grafieken. Er is medisch geen verschil tussen de besmettingen in maart/april/mei en die in juli/augustus. Dus zou je verwachten dat de correlatie (samenhang) tussen de besmettingen, de ziekenhuisopnames en de overlijdens zou behouden zijn, tenminste toch min of meer. Wat blijkt nu? Dat dit helemaal niet het geval is. Het aantal ziekenhuisopnames houdt helemaal geen gelijke tred met het aantal besmettingen. En het aantal overlijdens al evenmin. "Men" maakt ons dus blaasjes wijs.

Tenslotte zijn er de aerosolen. Daarover bestaan studies sinds 1954. In 2020 zijn er al meer dan 540 gepubliceerd. In een studie van het Nederlandse RIVM uit 2010 wordt uitdrukkelijk gesteld dat verspreiding van het Influenza A virus (qua verspreiding zeer gelijkend op COVID-19) niet alleen gebeurd door druppeltjes, maar vooral door aerosolen, wat minuscule druppeltjes zijn van enkele micro meter. De besmettelijkheid van aerosolen is volgens deze studie 20 keer zo groot als de "gewone" druppels. En blijven urenlang in de lucht hangen. En verspreiden zich tot zo'n acht meter van de persoon in kwestie. Tegelijk is bekend dat in open lucht deze aerosolen onmiddellijk verdwijnen omdat ze zo klein en zo licht zijn dat het minste briesje ze meeneemt. Verluchting is dus essentieel. En het risico van besmetting in een stadion met 10.000 personen is iets heel anders dan het risico op besmetting in een kamer met 6 personen. Die laatste plaats is vele, vele, vele malen meer besmettelijk.

Waar blijven de juiste feiten? Waarom worden die steeds weer verzwegen? Ja, de virologen zullen dn moeten toegeven dat het toch wel iets anders ligt dan ze hebben verteld. En de angstmakerij zou eindelijk een einde kunnen nemen. Maar dan is hun macht weg zeker? En hun imago.

Dan is het weer voor Marc (van ranst) vanwege Paul van Ostaijen

Marc groet 's morgens de dingen

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp
en
dag visserke-vis met de pet
pet en pijp
van het visserke-vis
goeiendag

Daa-ag vis
dag lieve vis
dag klein visselijn mijn

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse model dienen te volgen.

Vanuit een minder heet VLaanderen

(met dank aan Capels Column)

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?