De statistische leugen



Dit is de grafiek die de UHasselt (en UA) vandaag hebben voorgesteld. Elke rechtgeaarde statisticus zal hiervan onder de grond kruipen van schaamte. Waarom?

1. De gegevens waarop deze grafiek steunt zijn, zacht uitgedrukt, zeer onzeker. Gegevens om een dergelijke grafiek te kunnen maken, zullen pas binnen vele maanden of zelfs jaren beschikbaar zijn. En dan nog. Dat is ook de reden dat Zweden voortgaat op de ingeslagen weg. Deze grafiek is wetenschappelijk TOTAAL onbetrouwbaar.

2. Er wordt op de grafiek géén rekening gehouden met de foutenmarge, die in dit geval (zie 1) zeer groot is. De lijn naar boven is telkens een worst case - dat kan niet anders, want ze is bijna loodrecht. Maar wat is de lijn in een best case scenario? Juist: de lijn die we volgen met de lockdown, maar dan zonder lockdown.

Deze grafiek is onaanvaardbaar, leugenachtig, manipulatief en geen enkele ernstige universiteit zou zulk een grafiek naar buiten durven brengen als "wetenschappelijk verantwoord". Deze grafiek laat de paniekzaaiers toe te doen alsof elke andere beslissingen dan degene die genomen werden, uiterst gevaarlijk en risicovol zouden geweest zijn. En ze hebben dit als verantwoording nodig, omwille van het Zweedse gebeuren. En omdat de mensen schrik dient aangejaagd om braaf te blijven.

Merk trouwens op dat de lijn naar boven even erg is vanaf punt 1 als vanaf punt 2. Loslaten betekent dus volgens deze grafiek altijd: de gevallen gaan als een raket naar boven. Altijd. En dan gaan we dus nooit uit de lockdown zolang er geen vaccinatie beschikbaar is. Ohja, en het blijft verbazen. De doden van de griep worden nooit besproken (3200 in 2017-18). Die zijn blijkbaar minder waard. Ik zei het al eerder: patiënt gezond, land (en economie) dood.

Nooit gedacht dat ik ooit zou moeten constateren dat UH en UA in België verantwoordelijk zijn voor fake news. Erg. Heel erg.

Groeten uit ...





Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?