Nee bedankt Anne-Marie Vandamme

Mevrouw Anne-Marie Vandamme in Het Laatste Nieuws
Bij het afbouwen van de lockdown kan er ook onderscheid gemaakt worden tussen verschillende leeftijdsgroepen. Dergelijke scenario's worden momenteel bestudeerd, zegt viroloog-epidemioloog Anne-Mieke Vandamme (KU Leuven). "Het sterftecijfer verieert enorm naargelang de leeftijd. De mensen die een grotere kans hebben om te sterven, moet je maximaal beschermen. Voor de anderen kan je de maatregelen versoepelen. Je zou de ouderen bijvoorbeeld in lockdown kunnen houden tot de herfst, wanneer er hopelijk een medicijn is. Of tot de volgende lente, wanneer er hopelijk een vaccin is. Alle mensen die jonger zijn dan 65, zou je beetje bij beetje sneller kunnen 'loslaten' over de vogende paar maanden al. Zo hou je de economie draaiende." 


Geachte mevrouw

Het zal allemaal wel heel goed bedoeld zijn, maar wat u zegt over 65-plussers is gewoon waanzin. U denkt aan onze gezondheid. Dat hoeft echt niet; Dat kunnen we zelf wel. Voor mij dienen de 65plussers zo snel mogelijk uit de lockdown in plaats van trager dan de anderen. En wel hierom.

Wij zijn al ouder. We hebben dus heel wat minder jaren om ons leven te genieten. We hebben nu als gepensioneerden de mogelijkheid om dat te doen en dan gaat u nog eens een half of een heel jaar van ons leven afnemen. No way! Als zulke beslissing ooit genomen wordt, ga ik die zeker niet naleven. OK voor social distancing, maar dat gaat dan over andere mensen, niet over ons als persoon.

Als we de informatie hebben, is het onze verantwoordelijkheid wat we doen, niet de uwe en niet die van de overheid. Zo eenvoudig is het. Het gaat hier niet over verspreiding van het virus, het gaat hier over onze persoon. Blijf daar verdomme nog aan toe af. En wat de verspreiding van het virus betreft: die beslissingen horen aan de politiek niet aan de dokters - gelukkig maar!

Dat moet (ja, verplichting) de eerste regel zijn: iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. En daar heeft niemand zich mee te moeien. Niemand. Geen viroloog en geen overheid. Het huidige gebeuren is al erg genoeg en kan ook sterk in vraag gesteld worden. Echt waar: ik wou dat ik een Zweed was. Die hebben tenminste de afweging gemaakt tussen kost en risico. Dat is hier niet gebeurd. Het was paniekvoetbal. Was die afweging beter gebeurd, zouden de sterftecijfers van de griep als referentie gebruikt worden. Laatste epidemie was dat ongeveer 3.200 doden. Maar dat weet u vast wel. Worden daarom de niet-zekere-coronadoden nu meegeteld (wat internationaal op totaal onbegrip stuit en België als top-corona land voorstelt)? Om de epidemie erger te maken dan de griep? Want zonder de woon-zorgcentra zitten we op 1.300 doden - dat is momenteel 900 doden minder.

Kortom: de paniekvoetbal moet absoluut stoppen. De dokters moeten stoppen met politiekers te spelen. Blijf van ons lijf en stop met zo'n waanzinnige voorstellen, die totaal geen rekening houden met de mensen waar het over gaat. Want met zo'n voorstellen zeg ik luid en duidelijk:




Groetjes vanuit mijn ...


Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?