Eens tellen


Noorwegen, Finland, Denemarken samen hebben 16 miljoen inwoners. Zweden een goede 10 miljoen. Het aantal doden van Zweden is momenteel net geen 3.000 (dat is 300 per miljoen inwoners), meer dan de drie andere samen. Het aantal doden in België met 11 miljoen inwoners is 8.415 (dat is 765 per miljoen inwoners) waarvan 51 procent uit de woon-zorgcentra. Trekken we die eraf, zijn er in België 4.200 doden (dat is 380 per miljoen inwoners). Hoe je het ook draait of keert, België doet het slechter dan Zweden. Alle cijfers zijn te vinden in de kranten. Een specifiek artikel in Het Laatste Nieuws wil aanduiden hoe slecht het wel gaat in Zweden. Enkel is dat, zoals hiervoor aangetoond, beter dan in België. Maar die boodschap wordt niet gegeven.

Noord-Amerika heeft 380 miljoen inwoners, Europa een kleine 500. Het aantal doden in Noord-Amerika is 82.700, in Europa 148.000. Dat is per miljoen inwoners in Noord-Amerika 217, in Europa 296. De cijfers zijn beschikbaar in de vaderlandse pers. Noord-Amerika doet het dus momenteel nog aanzienlijk beter dan Europa inzake aantal doden.

De manier waarop cijfers worden voorgesteld in de meida en de pers, is zacht uitgedrukt, ietwat eenzijdig. Het maakt alle andere informatie, spijtig genoeg, ook minder geloofwaardig.

Ander artikel in Het Laatste Nieuws: Worst Case scenario: 1 op 100 Belgen (dat zijn er 110.000) sterft aan corona als we alle maatregelen lossen. Volgens Lize Raes zouden 26.000 Belgen sterven als 1 op 4 zich niet aan de regels houdt. Dit gewoon vermenigvuldigen met 4 als 4 op 4 zich niet aan de regels houdt is wel héél kort door de bocht. De 26.000 van Lize Raes trouwens ook. De realiteit van Zweden zegt iets anders dan wat zij zegt. Wie moeten we dan geloven? De cijfers van Zweden of het model van Raes?

Herinner u de blog "De statistische leugen". Daarin ging het over de grafiek van Niels Hens, waar duidelijk fouten inzitten. Mijnheer Hens zei mij over deze grafiek dat hij door het crisiscentrum uit zijn context werd gehaald en dat deze grafiek nooit aan het grote publiek had mogen getoond worden omwille van de redenen die ik in de blog aanhaal. Hij heeft dit overigens ook in de media verduidelijkt. (Hij is niet verantwoordelijk voor wat de media hiermee deed).

Het feit dat deze grafiek fout is, ondersteunt de stelling dat de 26.000 van Lize Raes en zeker de 100.000 van Het Laatste Nieuws gewoon niet betrouwbaar zijn. En ook niet juist.

Overigens ben ik nog steeds de Zweedse mening toegedaan "In mijn kot - nee bedankt".

Groeten vanuit ...






Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?