Geld

Er moet geld op tafel om de economie terug op snelheid te krijgen. Veel geld. Europa wil dat wel doen. Macron en Merkel willen 500.000.000.000€ ophalen als Europese Unie en die gebruiken waar nodig. Niet als lening maar als investering.

Vier landen zijn daar tegen. Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken. Zweden en Denemarken zijn geen lid van de Euro zone. Nederland en Oostenrijk wel.

Wat betreft Nederland is dit super hypocriet. Niet omdat ze niet zuinig zouden zijn - dat zijn ze - maar omdat ze zuinig kunnen zijn omdat ze veel geld binnenhalen door hun status van belastingparadijs (samen met Luxemburg, Malta, Cyprus en Ierland). Het Europees Parlement heeft deze landen hiermee in het hoekje gezet - en terecht.

Uit een artikel van de Nederlandse openbare omroep:
Schatrijke multinationals als Starbucks, Apple en Coca Cola en enorm populaire bands als U2 en The Rolling Stones hebben al jaren brievenbusfirma’s in Nederland. Uit een stuk van De Volkskrant in de zomer van 2014 blijkt zelfs dat bedrijven uit de Fortune 500, de vijfhonderd grootste Amerikaanse ondernemingen, in 2010 zo’n 93 miljard euro in Nederland stalden vanwege de aantrekkelijke belastingregels. Dat is meer dan in bekende belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaimaneilanden. Van de Fortune 500 zou bijna de helft een brievenbusfirma in Nederland hebben. 

Door Nederlandse brievenbusfirma’s zou jaarlijks zo’n 4000 miljard euro stromen en er zouden ongeveer 15.000 brievenbusfirma’s gevestigd zijn in Nederland.

Al worden er weinig of geen belastingen geheven, toch brengt dit veel geld in het laadje in Nederland. Misschien kunnen ze dit volledig bedrag in het hulpfonds storten? Dat zou een stuk beter zijn dan zich op te werpen als de spaarders tegenover de 'big spenders'.

Overigens ben ik nog steeds de Zweedse mening toegedaan "In mijn kot - nee bedankt".

Vanuit ....

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?