Water

We hebben een water-probleem. Erger dan Corona volgens Dirk Draulans. Hij is iemand die altijd rondloopt met het opgestoken vingertje. We moeten dit ... we moeten dat ... we moeten zus ... we moeten zo. 
Maar we hebben inderdaad een water-probleem. De vaststelling is niet nieuw. Maar wat is de oplossing? Er zijn een aantal factoren die hier een rol spelen.
- We verbruiken per hoofd van de bevolking echt wel een pàk meer water dan 20 jaar geleden (gelukkig zijn we amper met meer dan 20 jaar geleden). Kunnen we dit verminderen? Natuurlijk. Willen we dit verminderen? Niet echt. Wat we wel kunnen is het drinkwaterverbruik verminderen. Dan hebben we een dubbele waterleiding nodig. En die komt er, maar wel heel langzaam.
- We hebben een industrie die eveneens meer water verbruikt. Gelukkig wordt hier sterk aan gewerkt.
- We hebben een waterbeleid dat is afgestemd op het vermijden van overstromingen in plaats van het behouden van zoveel mogelijk zoet water
- Het totaal aantal liter regenwater per m² is verminderd als de trend van de laatste 5 jaar zich doorzet.
Om een idee te hebben van de evolutie van de regen in België kijkt u naar

Oplossingen worden wel aangedragen, enkel zijn deze momenteel niet voldoende. Een voorbeeld is het verhogen van het waterpeil in vaarten en kanalen. Echte oplossingen zijn het laten indringen van regen in de grond door het aanzienlijk uitbreiden van beemden en moerasachtig gebied. En dat doe je niet van vandaag op morgen ...

Ik woon in een omgeving die vroeger moerassig was. Vijftig jaar geleden werden hier bomen gepland die zoveel mogelijk water opnamen. Vandaag is hetzelfde stuk grond, gelegen naast een beek, nog vochtig maar niet meer dan dat. Het hoger geleden gebied is droog. Dat was het vroeger nooit. Wat is er in dit kleine stukje grond veranderd? In de directe buurt zijn landbouwingrepen gebeurd. Daarbij wordt grondwater opgepompt. De watertoets van dit bedrijf inzake hun aanvraag was positief. Het gebied heeft namelijk voldoende water en is rond de voornoemde beek zelfs overstromingsgebied. In realiteit is alle grond hier in de buurt een stuk droger geworden.

Laat ons dus hopen dat het waterbeleid zich zeer snel aanpast en zorgt dat het beheer en behoud van water op de eerste plaats komt. Komaan politici, hier is iets te doen en te halen. Maar graag zonder dat opgestoken vingertje. Dat is o zo irritant.

Vanuit ... 



Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?