Brel revisited

Hoe gaat België evolueren? Worden we een tweede Italië of gaan we ons bij het noorden van de EU aansluiten. Deze vraag staat al lang uit en we zwalpen tussen beide. We zijn geëvolueerd van 110% naar 80% en dan terug naar boven de 100% van het BNP dat we als schuld hebben. Als we dus allemaal één jaar gratis werken en al ons geld aan de staat laten, hebben we onze schuld bijna terugbetaald. Dat is natuurlijk niet zo - dat is enkel de theorie, maar goed.

Nu, na corona, gaan we naar een schuldgraad van ergens tussen 120 en 150% - afhankelijk van de bron. Maar wat gaan we daarna doen? Gaan we ons aansluiten bij de populisten met hun "de rijken moeten de crisis betalen"? Of bij de professoren die een Oedipus complex hebben en dus de ouderen de crisis willen laten betalen? Of zal iedereen mee moeten betalen? En - ook heel belangrijk -  hoeveel zullen we moeten betalen?

Maar nu wil Magnetje en zijn PS 50 miljard extra uitgeven. Om de consumptie aan te zwengelen. Ik ben tegen. Als we dit soort zaken willen uitvoeren, moeten we eindelijk eens durven doorduwen. Alles op de groene Nul van de roulette. Les jeux sont faits. We nationaliseren gewoon alles. Alle bedrijven. Alle eigendommen, roerend en onroerend. Gewoon alles. 

En dan krijgt iedereen hetzelfde loon. En bekijkt de staat wie er eventueel wat meer, een beetje meer meer en een hele pak meer krijgt. En wie er toegang krijgt tot de gewone tweede verblijven. En wie tot de luxueuze tweede verblijven. En wie tot de super luxueuze tweede verblijven. En wie bij bedrijven voordelen krijgt. En welke. En hoeveel. Daar kan geen Hedebouw tegen op. 

En zo komt tenslotte alles goed en wordt Magnetje premier van België, zonder Vlaanderen, zonder Wallonië en zonder Brussel. Maar mét de Duitse gemeenschap. Et pour les flamands la même chose.

Overigens ben ik nog steeds de Zweedse mening toegedaan "In mijn kot - nee bedankt".

Vanuit ...

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?