Mondmaskers


Even het hele verhaal. België had héél veel mondmaskers in totaal 63 miljoen (gekocht in 2009). Daarvan waren er ongeveer 6 miljoen FFP2. Dat zijn de meest beschermende, chirurgische mondmaskers. In 2009 verklaarde de regering trots dat ze perfect voorbereid was op de volgende pandemie. Mocht u het niet weten: de vorige was in 2007/8 maar zonder de boel dicht te gooien.

Die pandemie kwam er dus in 2020. Maar de mondmaskers waren verdwenen. Tussen 2015 en 2018 waren ze allemaal vernietigd. Omdat Volksgezondheid (Maggie dus) vond dat ze niet meer in orde waren. Er zou een roterende stock komen, maar dat is nooit uitgevoerd.

De FFP2 maskers waren inderdaad vervallen. Dit waren niet meer bruikbaar als chirurgische maskers. Echter wel als "gewone" maskers. De andere maskers hadden mogelijkerwijze rekkertjes die niet meer perfect in orde waren. Daar geldt wat bij veel vervaldata geldt: de datum is meestal véél te vroeg gezet om zeker te zijn om als producent nooit problemen te krijgen. De rekkertjes werden niet getest.

Dus alle 63 miljoen maskers waren vernietigd toen we ze nodig hadden. 

Maar nu schakelen we weer over op de Belgische insteek. Waar onze surrealistische achtergrond aan de oppervlakte komt.

We hebben vandaag zo'n 80 miljoen mondmaskers, binnenkort worden er dat 200 miljoen. Nog even herinneren dat er in België een kleine 12 miljoen mensen leven. En nu zetten we de kers op de taart: België heeft zich kandidaat gesteld om alle mondmaskers van de hele Europese Unie te beheren.

U zou toch ook België deze opdracht toevertrouwen? We hebben al geoefend met 60 miljoen, we kunnen nu oefenen met 80 tot 200 miljoen. En we hebben 9 ministers die voor het hele gebeuren op een of andere manier bevoegd zijn. Met als extraatje de minister van de FOD Defensie, waar de mondmaskers werden opgeslagen. Dan kan er toch niets meer verkeerd gaan?

Vanuit een ietwat minder surrealistische omgeving.

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?