Geen loon meer


We zijn nu in een crisis met een noodregering die bijlange na niet de helft van het parlement achter zich heeft maar wel aan de macht blijft. Uitleg: we kunnen niet beter. We raken er niet uit.

OK. Begrepen. Maar als de politici er niet uit raken, waarom worden ze dan nog betaald? Als we nu eens overgingen tot enkele heel duidelijke en voor de hand liggende beslissingen?

Alle parlementsleden van welk parlement ook krijgen géén geld - en ik bedoel géén - zolang er geen regering is. Alle ministers en staatssecretarissen en kabinetten krijgen géén geld als de regering in lopende zaken is.

Anders gezegd: zolang er na verkiezingen geen meerderheidsregering is (geen truukjes met minderheidsregeringen aub) worden er géén gelden uitbetaald aan het politiek personeel. Dit geldt voor het federale niveau, het gewestniveau, het gemeenschapsniveau, het provinciaal niveau en het gemeentelijk niveau. Er wordt wel een absoluut minimum uitgekeerd aan verkozenen om lopende kosten te dekken.

Als er 100 dagen na de verkiezingen geen regeerakkoord is, worden alle verkozenen van het betrokken niveau opgesloten in een zaal met voldoende sanitaire voorzieningen en voldoende bedden en slaapkamers. Ze krijgen ontbijt, lunch en diner en worden pas vrijgelaten nadat er een regeringsakkoord is, dat goedgekeurd wordt door de Raad van State en het Grondwettelijk Hof als zijnde een legitiem document.

De regeringen in lopende zaken worden dan enkel bevolkt met niet verkozen ex-ministers of raadsleden of schepenen.

Het bespaart een pak geld en iedereen wordt gedwongen zijn taak uit te voeren.

Vanuit het Warandepark ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?