Leve de derde golf

 

De Croo en zijn kompanen willen er alles aan doen om de bevolking te overtuigen dat versoepelingen helemaal niet aan de orde zijn. Maar laat ons eens de cijfers bekijken. En vergelijken.

In de eerste golf waren er op 6 mei zo'n 430 besmettingen (7 daags gemiddelde per dag). 14 dagen daarvoor waren er 1.079 (22 april). En waren op 6 mei 2.157 ziekenhuisopnames. De cijfers zijn duidelijk: ze kloppen niet. En wel omdat er op dat moment gewoon veel te weinig getest werd. Maar goed. De cijfers zijn wat ze zijn.

In de huidige golf waren er op 18 februari 2.006 nieuwe besmettingen. Veertien dagen ervoor ongeveer even veel (2.338). En op 18 februari waren er 1.274 nieuwe ziekenhuisopnames.

Laat ons genereus veronderstellen dat de besmettingen in de eerste golf met 100% onderschat zijn. Dan betekent dit dat in mei 2020 er ongeveer evenveel ziekenhuisopnames waren als besmettingen. In februari 2021 echter zijn er ongeveer 60% ziekenhuisopnames in verhouding met de besmettingen.

Daarnaast zijn er vandaag een 25% van de 85+ers gevaccineerd, cijfer dat tot zijn maximum zal stijgen in de volgende één à twee weken. Dan begint ook de vaccinatie van de 65+ers.

Je kan dus zeggen dat, als je versoepelt per 1 à 15 maart, je weinig risico's neemt. En er even aan herinneren. De reden van alle maatregelen is het vermijden van de overbelasting van het gezondheidssyteem. Iedereen die te bang is kan natuurlijk bij die versoepelingen binnen blijven. Bovendien door de vaccinaties zullen de risico's sowieso steeds meer afnemen. De kans dat er problemen komen in onze ziekenhuizen is volgens bovenstaande statistieken klein tot zeer klein. Wil men alle risico's uitsluiten, dan is dat hetzelfde als zeggen dat we geen auto meer mogen rijden tot alles risico's daar uitgesloten zijn. Compleet crazy dus.

En dat is ook hoe De Croo en Vandenbroucke zich gedragen. Compleet crazy als bange wezels want hen zou wel eens kunnen verweten worden dat ze de virologen niet gevolgd hebben. 

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse model moeten volgen. 

(Enkele cijfers hierover? België heeft 16% oversterfte, Zweden 5%. De impact op de economie en het sociaal weefsel kan je nog niet berekenen, maar Zweden werkt voor het grootste deel gewoon door en België heeft een extra begrotingstekort tot nog toen (vorig jaar plus dit jaar tot nu) van meer dan 50 miljard euro. De totale inkomsten van de Belgische overheid is ongeveer 51 miljard euro op een jaar. We gaan dus twee keer zoveel uitgeven als we binnenkrijgen. De brutto schuld van België was een kleine 120 miljard. Die stijgt dus naar 170 miljard en we zijn nog niet aan het einde van de maatregelen ... Ook hier is de regering goed bezig!)

Vanuit den hof

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?