PLAATSVERBOD

Nu lijkt iedereen opeens te vinden voor een plaatsverbod. Dat betekent dat bepaalde mensen tijdens bepaalde periodes op bepaalde plaatsen niet aanwezig mogen zijn. Zonder dat ze hiervoor door een rechter veroordeeld zijn. Gewoon op basis van administratieve beslissingen. En de reden is onder andere omdat de veiligheidsdiensten zoals de politie, niet in staat zouden zijn om de veiligheid op bepaalde plaatsen te garanderen.

Je moet je goed realiseren wat dit betekent. Hierdoor kunnen mensen een verbod krijgen zich te verplaatsen zoals ze wensen op het Belgisch grondgebied. Dit geldt enkel voor Belgen. Niet voor Europeanen. Als je dus een Sloveen bent geldt dat niet voor jou. Dat is een eerste discriminatie.

Maar het ergste is natuurlijk dat zulks zou gebeuren zonder een rechterlijke uitspraak. Mensen met een bepaalde leeftijd en een bepaald strafregister zouden in aanmerking komen voor dit verbod. Wat in principe onmogelijk is. Als je bent veroordeeld voor een feit en je hebt je straf voldaan, mag dit geen rol meer spelen. Dat is wat men noemt een "rechtsstaat". Als je je daar niet aan houdt, leef je niet meer in een rechtsstaat. 

Er is een beweging om altijd maar meer "straffen" te onttrekken aan de rechterlijke macht. Wat gewoon niet aanvaardbaar is. Er wordt dan gesproken van administraieve straffen zoals de GAS boetes. En de reden die hiervoor gebruikt wordt is een tekort op het niveau van de rechtbanken.

Heel eenvoudig eigenlijk. De rechterlijke macht is één van de drie machten van een democratisch bestel (naast de uitvoerende macht - de regering -  en de wetgevende macht - het parlement-). Als je als uitvoerende macht er voor zorgt dat de middelen die de rechterlijke macht nodig heeft nooit worden voldaan, zorg je ervoor dat de rechterlijk macht in de problemen komt. En kan je als uitvoerende macht deze problemen gebruiken om "straffen" te onttrekken aan de rechterljke macht en die zelf te beginnen toepassen.

Voorbeelden zijn legio. De ongeloofelijke toestand van het Justitiepaleis in Brussel. Het absolute tekort aan rechters in zowat alle rechtbanken. enz. enz. In plaats van ons als bevolking achter de rechterlijke macht te zetten om te zorgen dat zij ons kan beschermen tegen onterechte beslissingen van de uitvoerende macht, doen we niets. En dat is letterlijk levensgevaarlijk. Want als er geen rechterlijke uitspraken zijn, hoe kunnen we daar dan tegen in beroep gaan?

Administratieve "straffen" aanvechten is namelijk iets heel anders. Om dat te doen moet nit de straf op zich voor de rechtbank gebracht worden maar wel de basis van de straf. Want er is geen rechterlijke uitspraak om tegen in beroep te gaan. Je kan enkel de basis waarop de straffen stoelen aanvechten. En dat is véél moeilijker en veel omvattender.

En nu wordt de hele situatie uitgebuit en komen we in een staat terecht die steeds verder weg evolueert van een "grondwettelijke democratie". De grondwet wordt niet meer toegepast en beslissingen worden er niet meer aan getoetst. En democratisch is het hele zootje al helemaal niet meer met een regering die nog een derde van de bevolking vertegenwoordigt.

We moeten absoluut een halt toeroepen aan het gebrek aan gezond verstand en aan de dictatuur van de virologen en aanverwante. Maar dat is bijlange na niet genoeg. De rechterlijke macht moet dringend geherwaardeerd worden te nadele van de uitvoerende macht. Welke partij durft daar eindelijk een punt van te maken?

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we Zweden dienen te volgen.

Vanuit een schuilkelder tegen deze overheid ...




Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?