Fake News

In het laatste nieuws staat dat Zweden lokale lockdowns overweegt. Dit is gewoon niet waar. Ze overwegen wel om bepaald gedrag aan te raden, maar niet te verplichten. En zaken dichtdoen al helemaal niet. Maar onze media zijn blijkbaar verplicht om de Belgische aanpak door dik en dun te verdedigen!!

Nog zoiets: de biostatisticus Geert Molenbergs weet nu opeens dat cafés en restaurants verantwoordelijk zijn voor "veel" besmettingen. Veel? Altijd gaat het om cijfers, maar nu opeens niet meer. Nu is "veel" voldoende. 1,36% bijvoorbeeld? Is dat veel? Hangt af van wat je zelf vindt natuurlijk, maar voor mij is dat niet veel. Eerder weinig. In Duitsland bijvoorbeeld gaan ze niet dicht. En hotels? In Nederland zijn de restaurants en cafés wél dicht. Maar je kan wel geen dineren in een hotel. En naar een hotel op vakantie gaan, inclusief ontbijt. Tja. En hoe zit dat in de Belgische hotels?

Er is gevaar. De ziekenhuizen lopen vol. Mogelijkerwijze zouden op een bepaald moment keuzes moeten gemaakt worden die niemand wil maken. Als je zegt dat we in oorlog zijn, dan kunnen zulke zaken gebeuren. Graag niet. Realistisch wel. Maar eerst zien of het zo ver komt. Zorgen dat de bestaande maatregelen worden opgevolgd is véél belangrijker. Dan hadden we de problemen nu niet. Nieuwe regels opleggen kan zelfs een tegengesteld effect hebben. Of onze politici daar al hebben over nagedacht?

En Jan Jambon is teruggefloten. Duidelijk toch? Natuurlijk moet Vlaanderen opdraaien voor Brussel en Wallonië. Voor de maatregelen, maar pas helemaal als het zal gaan over het budget. Een regeringsverklaring waar niet één keer het woord "besparing" in staat. Een voorzitter van de grootste partij in de regering die zegt dat er absoluut een vermogensbelasting moet komen. Wie denkt u dat alles zal mogen betalen? 80% Vlaanderen, 20% de rest? Lijkt realistisch. 

Vlaanderen zal er niet goed van zijn. Niet van de maatregelen en niet van het betalen voor de maatregelen. Met dank aan sp.a (Vandenbroucke), OpenVLD (De Croo), Groen (onbekend) en CD&V (nog onbekender). U gelooft het niet? Wacht maar af. 

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse model moeten volgen.

Vanuit een hotel ...


Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?