Het leven

 

Wat is de waarde van het menselijk leven? Hoe ver moeten we gaan om dat leven voor iedereen te vrijwaren? Is er een grens hieraan? Als je voor abortus bent en die wil vergemakkelijken, als je voor euthanasie bent en de mogelijkheden daarvan wil uitbreiden (standpunt van alle huidige regeringspartijen behalve CD&V), wanneer stop je dan met het vernietigen van het maatschappelijk leven? 

Het is op zijn minst eigenaardig dat deze partijen zich gedragen op deze manier. Is de waarde van één menselijk leven overschat? Hoe ver moeten we gaan om dit ene extra leven te redden? Moet de maatschappij in zijn geheel daarvoor opdraaien? En waarom worden deze vragen niet gesteld en besproken in het parlement? Dat is toch de taak van de parlementariërs? 

Maar niets van dit alles. Hier wordt gewoon niet over gesproken. Elk menselijk leven is zo belangrijk lijkt het dat alles ervoor moet wijken. En daar ben ik het principieel mee oneens. Hier speelt weer die proportionaliteit. En die proportionaliteit moet eindelijk een keer besproken worden en bekeken. En er moet vastgelegd worden tot waar we willen gaan in de bescherming van het leven. 

Is dat makkelijk? Natuurlijk niet. Dat neemt niet weg dat er eindelijk een discussie moet komen tot waar we met die bescherming van het menselijk leven gaan. Als je die bescherming absoluut vindt (altijd een gevaarlijk uitgangspunt waar het ook over gaat), heeft niets en niemand het recht het leven van een andere persoon in gevaar te brengen. Ook niet de overheid. En dan moet je alle militaire en vredesoperaties waar België aan deelneemt onmiddellijk stoppen. Veel te gevaarlijk. En wat dan met politieoptreden waar een dode bijvalt. Dat is dan per definitie niet aanvaardbaar.

Je ziet het al. Eenvoudig ligt het niet. Maar dat het menselijk leven niet alles overheerst is wel duidelijk. In de meeste godsdiensten is dit ingebakken. Het overheersende gebeuren is daar het Goddelijke. En de mens is daaraan ondergeschikt. Voor vele anderen is die ondergeschiktheid er niet. Maar tegelijk evenmin de alleroverheersende "waarde" van het menselijk leven.

Mijn benadering is eenvoudig, maar waarschijnlijk voor velen zo niet zonder meer aanvaardbaar. We hebben in Belgë een van de beste gezondheidszorgen ter wereld en zeker een van de zoniet dé duurste. Als ons systeem niet meer meekan, dan is dat maar zo. Hoe erg ook. Nogmaals: natuurlijk moeten we een en ander doen, maar altijd in proportie tot waar we het voor doen. En dat doel schieten we volgens mij voorbij.

Overigens vind ik nog altijd dat we het Zweeds model moeten volgen.

Vanuit mijn zetel ...




Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?