Bangschijters en Verhofstadt revisited

 

Het zijn gewoon bangschijters. Maar Belgische bangschijters. Er mag vanalles en nog wat niet. Maar in huis gaat niemand controleren tenzij er klachten komen inzake geluidsoverlast. Dus de conclusie is het mag niet maar doe maar. Goe bezig zou ik zeggen. Hypocriet zijn ze ook nog.

Wallonië zal eind dit jaar zijn schuld (die al heel hoog was) verdubbeld hebben. Geen probleem toch: ze hebben een heel groot spaarboekje genaamd Vlaanderen. En dan vertelt Jan Jambon, onze minister-president: "De kans om te tonen dat we krachtdadig besturen komt nog". Ohja? Dat hij dan begint met ervoor te zorgen dat Wallonië ons geld niet uitgeeft. Want hun schulden worden bij de federale schuld geteld. Als we ooit willen "scheiden" op welke manier dan ook, gaan we nog veel meer moeten betalen als Wallonië (en Brussel) zo voortdoet.

En nu we het toch over geld wegsmijten hebben: we zullen aan onze electriciteitsfactuur niet voelen dat die in werkelijkheid een pakduurder is geworden. Want dat heeft de regering beloofd. Maar dat ze die verhoging via de belastingen terug binnenhalen, dat hebben ze natuurlijk niet gezegd. En Electrabel/Engie heeft geen lobbyisten nodig. Die hebben ze al bij de (groene!!) minister Tinne Van der Straeten. Die applaudiseerde staande toen Electrabel/Engie zeiden dat ze geen investeringen meer voorzien in de kerncentrales. Waardoor de regering in een onmogelijke positie komt als blijkt dat we niet genoeg electriciteit zullen hebben in 2025. En Electrabel/Engie dienen nu aanvragen in voor 4 gascentrales - wie kan hen die nu nog weigeren? Als Europa de subsidies die voorzien zijn voor alle gascentrales afkeurt als ongeoorloofde staatsteun, is de regering helemaal gezien. Dan zijn ze overgeleverd aan Electrabel/Engie, die ze o zo de hemel inprezen omdat ze niet meer investeren in de kerncentrales. Daar gaan ze verdomd veel voor betalen.

En dan spreken we nog niet over het CO² probleem van deze gascentrales. Die gaan ervoor zorgen dat België de CO² doelstellingen helemaal misloopt. En daar ook nog een keer zal voor betalen.

Kortom, onze regering is tip-top bezig en we zullen niet alleen de Corona uitgaven dan extra mogen betalen, maar ook voor al het bovenstaande.

Hou u vast aan de takken van de bomen.

Nog een laatste punt. Waarom is er geen enkele journalist die aan Rousseau, voorzitter van de sp.a, heeft gevraagd hoezo een ex-voorzitter van de sp.a die betrokken was bij het omkoopschandaal in verband met de Agusta helikopters, zo een ministerpost, of überhaupt welke verantwoordelijkheid binnen de overheid dan ook, kan krijgen? Als je één keer bij een omkoopschandaal betrokken bent als politieker, mag je géén tweede kans krijgen op dat niveau in de politiek. Zo eenvoudig is het. Maar niemand die hierover spreekt. Nee, iedereen heeft het over wat een goede zet dat was. België is echt een bananenrepubliek - ook al ben ik geen supporter van Mark Eyskens.

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse model moeten volgen.

Vanuit den hof in het winterzonnetje ...


Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?