INCOMPETENTIE


Heeft iemand nog een idee wat de Liberale Partij in Vlaanderen eigenlijk vertegenwoordigt? We hadden in de jaren 90 de boekjes van Verhofstadt, zeer liberaal en blauw getint. Dan hadden we de 8 jaar regeringen Verhofstadt, die om een of andere reden (machtsgeil is de meest voorkomende omschrijving) precies het tegenovergestelde deed van wat in die boekjes stond. En dan was er de teleurgang tot een procent of tien met een partij die continu ruzie maakte over lichtblauw (eigenlijk paars, maar dat wordt al voor iets anders gebruikt) en donkerblauw. En nu is er onze Eerste Minister De Croo.

Deze meneer vindt het een goed idee om vanuit de overheid controle te gaan uitoefenen op de "sociale media". Een liberaal die zoiets zegt? Controle uitoefenen op berichtgeving vanuit de overheid heeft een woord: CENSUUR. We hebben, in vergelijking met de VS, al een omgeving waar heel wat meningsuitingen onderdrukt worden. Je kan daarmee akkoord gaan, maar beweren dat dit liberaal is, gaat echt wel te ver. Nu een volgende stap zetten en de overheid de macht geven om te bepalen wat "real news" en wat "fake news" is, is onaanvaardbaar. Hoe een liberaal zulke woorden en meningen in de mond kan nemen is mij een raadsel.

Een liberaal gaat, zo dacht ik, uit van de verantwoordelijkheid van het individu. Dat individu is verantwoordelijk voor zichzelf en voor wat hij denkt en doet. De staat moet zich daar niet in mengen. Gaat de overheid verbieden dat er gesproken wordt over UFO's omdat het bestaan ervan niet onomstootbaar vaststaat? Nee nee zal snel gezegd worden. Nee want dat is niet "gevaarlijk". Maar van mening verschillen over de basis van België, dat is wat anders. Daar schuilt wel gevaar. Gaan we, nu het niet lukt het aantal stemmen van het VB terug te dringen en deze partij niet meer veroordeeld wordt voor racisme, via deze binnenweg ervoor zorgen dat het VB enkel nog mag zeggen wat OpenVLD en ook een beetje CD&V vinden dat ze mogen zeggen? En n-va natuurlijk net zo goed.

Een eerste minister van eender welke partij, maar in het bijzonder een liberale eerste minister, mag en kan de overheid geen macht toeeigenen waar zij geen recht op heeft. Zoals de Dominikanen ook jammerlijk gefaald zijn in het beperken van wat de boekdrukkunst wel en niet mocht uitbrengen.

Lees een keertje Marshal McLuhan en "The Media Is The Message". Dan begrijp je dat zulke initiatieven gedoemd zijn om te zorgen voor een vreselijke frustratie die steeds groeit en er op termijn kan voor zorgen dat alles fout loopt, zoals in de jaren dertig in Duitsland.

Met dank aan de OpenVLD die er evenveel aan doet als de Republikeinen aan Trump in de VS.

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse model moeten volgen. (We spreken nog over de vaccinaties ...)

Vanuit mijn woonkamer ...




Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?