Discriminatie

 


Toen in de jaren 60 van de vorige eeuw de wet werd goedgekeurd die er moest voor zorgen dat mannen en vrouwen in het huwelijk gelijk behandeld zouden worden, was de oplossing eenvoudig: de belastingen op een getrouwd koppel zou vanaf dan gebeuren op het opgeteld belastbaar vermogen van beide echtelieden, gedeeld door twee en belastbaar voor die helft bij beide partijen. Eenvoudig, duidelijk en vooruitstrevend. Zo gebeurt het trouwens tot de dag van vandaag in Duitsland.

Niet echter in België. Om te voldoen aan de drang om steeds meer inkomen voor de staat te genereren werd deze duidelijke regeling steeds meer uitgehold en werd er gesproken van een "huwelijks quotient". Dit is momenteel 11.090€. Van rekening houden met het gezamelijk inkomen is dus slechts tot dat bedrag sprake. Voor de rest worden de beide partners niet gelijk behandeld. 

Wordt het niet tijd die discriminatie in het huwelijk terug te dringen en over te gaan tot de niet meer dan gerechtvaardigde oplossing van 70 jaar geleden? De partner die bijvoorbeeld hoofdzakelijk voor het huishouden zorgt zou zo tenminste eerlijk beloond worden overeenkomstig de andere partner. Tenzij je het natuurlijk vindt dat als je veel verdient, je partner de boom in kan. Leuk is anders.

Als dat geen discriminatie is die uitdrukkelijk geen rekening houdt met het inkomen dat door een partner gegenereerd wordt die niet in de externe economie maar des te meer in de interne economie opbrengt! Tenslotte zal de meer verdienende partner nooit kunnen bereiken wat de persoon in kwestie bereikt als de andere partner daar geen steun in zou zijn. En dus mee het geld zou verdienen.

Foei, België.

Vanuit het tuinhuis ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?