Voor de heer Hens, statisticus UA en UH

 

Beste, 

U geeft de GEMS statistieken om hun voorstellen/adviezen op te baseren. Laat ons even een rekenkundige benadering maken.

Er worden nu al enkele maanden gemiddeld 120.000 testen per dag gedaan. Het aantal positieve varieert in die tijd, maar laat ons schatten op gemiddeld 10 à 15%. Deze testen worden (hoop ik toch anders is het weggegooid geld) niet herhaald als de uitkomst positief is. Dus per dag zijn er pakweg 15.000 personen die positief zijn. Op 30 dagen zijn dat 450.000 positieve testen. Dit zijn personen die beschermd zijn tegen het virus als ze niet in het ziekenhuis liggen wat voor de overgrote meerderheid het geval is gezien de cijfers van ziekenhuisopnames. Als we de drie laatste maanden bekijken que cijfers wordt dit getal van positieve testen opgetrokken tot pakweg 1,3 miljoen rekening houdend met de cijfers. Dus 1,3 miljoen personen kunnen de volgende maanden niet meer ziek worden.

Dan gaat het na 3 maanden over 10,8 miljoen testen en 1,3 miljoen positieven. Als je rekening houdt met het upscalen van die 10,8 miljoen en ze uit te breiden naar de volledige populatie, dan kunnen we rekening houdend met een foutenmarge, spreken van een factor 5. Dat betekent 6,5 miljoen positieven in die periode. Als we die downscalen naar Vlaanderen (om het speciale geval Brussel uit te sluiten) komen we op 4 miljoen op 6 miljoen Vlamingen. Zo blijven er nog 2 miljoen over. Daarvan zijn er in de maanden ervoor gegarandeerd nog eens een half miljoen positief getest en dus niet onderhevig aan het virus. Dan zijn er nog 4,5 miljoen positief geweest. Dat betekent dat als we voortdoen zoals we bezig zijn de groepsimmuniteit van laat ons zeggen 85%, zijnde 5,1 miljoen Vlamingen, bereikt wordt als er nog 600.000 Vlamingen positief zijn - statistisch komt dat neer op (rekening houdend met de veronderstellingen hiervoor) 15 dagen met evenveel positieven. Gezien het grote aantal positieven, gaat dit niet gebeuren. 

(Als er nog meer gevaccineerden zouden zijn, zou alles nog anders zijn, maar daar hou ik niet eens rekening mee. De zieken in ziekenhuizen en IC zijn voor het grootste deel niet-gevaccineerden. Spijtige zaak, maar de waarheid.)

Dus gaan de cijfers vanaf nu dalen en wel fatsoenlijk dag na dag, tenzij iedereen ons blaasjes heeft wijsgemaakt.

Met vriendelijke groeten

Vanuit een vaccinatiecentrum


Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?