Hoge energieprijzen (en de rest)



Hebt u al gelezen dat de hoge energieprijzen niet enkel afhankelijk zijn van de prijs van de energie op de wereldmarkten? Neen? Nochtans is dat zo. De wereldprijzen voor ongeveer alles worden namelijk uitgedrukt in USD, de goede oude $.


Als de koers EUR/USD dus daalt van 1,20 in 2018 naar onder 1 vandaag, dan stijgen alle prijzen van ongeveer alles voor ons in EUR met 20%. Gas is een speciaal geval, maar de andere zaken die geïmporteerd worden, zijn dus de laatste twee jaar zo'n 20% duurder geworden gewoon omdat de EUR 20% gedaald is tegenover de USD.

En de koers EUR/USD is onder andere de verantwoordelijkheid van de ECB, die zich daar zorgen over maakt zegt ze. Maar wat doet ze eraan? De intrestvoeten moeten absoluut omhoog om de inflatie onder controle te krijgen. Dan zal EUR/USD trouwens ook terug stijgen (een deel van de daling ligt in het renteverschil tussen de USA en de Eurozone). Maar dat doen ze tot nog toe nog altijd niet.

De export vanuit de Eurozone is ook 20% goedkoper geworden (exclusief de stijging van de inport nodig om die export te produceren) en dat steunt de economie ten koste van alle spaarders. Alsof de overheid al niet genoeg beslag legt op wat de gewone man verdient. Als die dan wat spaart, is hij eraan voor de moeite. 

Overigens is nu wel bewezen dat Zweden veruit de beste behandeling van de C19 epidemie had.

Vanuit een nog warm Vlaanderen.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?