ISRAEL

 

   

In De Morgen stond volgend artikel van Johan Depoortere - ik heb enige commentaar (in het vet)
Vooraf nog dit: wat is de rol van Putin en Iran in dit gebeuren?

"De reactie van het Westen liet niet lang op zich wachten. Nauwelijks waren Palestijnse strijders Israël binnengedrongen hadden Palestijnse terroristen honderden mensen vermoord of politieke leiders vielen over elkaar (? waar zijn ze gevallen?) om de aanval te veroordelen. 

Premier Alexander De Croo (Open Vld) veroordeelde de "terroristische aanval ten stelligste" en verzekerde dat ons land "pal achter Israël staat". De premier riep ook op tot "terughoudendheid en een onmiddellijk staken van het geweld".

Wellicht had De Croo op dat moment nog niet geluisterd naar de Israëlische premier Netanyahu, die in plaats van "terughoudendheid" openlijk opriep tot genocide (Genocide is het vernietigen van een volledig volk - dat is niet wat Ntanyahu zei - Hamasmoet vernietigd worden en Hamas is géén volk - en het volledige Palestijnse volk leeft ook niet in Gaza.): "We zullen van Gaza een onbewoond eiland maken." Of - en waarschijnlijker - De Croo heeft zijn Israëlische ambtsgenoot wel degelijk gehoord maar zijn oproep tot "terughoudendheid en het staken van het geweld" was niet tot de Israëli's gericht maar gold alleen voor Hamas en de andere verzetsbewegingen de terroristische Palestijnse groeperingen, zoals Hamas en de Palestijnse JiHad die Israël een nooit eerder geziene slag toebrachten.

De Croo zou geloofwaardiger zijn als hij de regering van terroristen zoals Hamas Joodse fascisten (voor zover mij bekend is de regering van Israël verkozen - zomaar zonder meer een regering fascistisch noemen is een ex-joernalist onwaardig) de wacht zou aanzeggen en bijvoorbeeld elke militaire en economische samenwerking met dat regime zou staken zolang het voortgaat met de onderdrukking van en de terreur tegen de Palestijnse Israëlische bevolking ('t is maar hoe ge het bekijkt - elke keer dat er bijna een oplossing uit de bus kwam de laatste 50 jaar werd die door de extreme PALESTIJNEN afgeschoten - NIET door de Israëlis. Hij is ongelukkig genoeg overleden, maar als je zou nakijken wat Arafat bijvoorbeeld geprobeerd heeft. En de belangrijste terroristische beweging die dit telkens afschoot was ... je raadt het al: Hamas). Op Israël, onze bondgenoot, kan het Westen invloed uitoefenen, op Hamas veel minder. Laten we dus beginnen met voor eigen deur te vegen. (Geen invloed of veel minder invloed op Hamas? Die pikken zoveel mogelijk Europese steun, van welke soort ook, dus ook de humanitaire, in voor eigen gebruik. En als het nodig is vluchten zij wel - naar Europa).

In het andere geval zijn de vrome oproepen tot het staken van het geweld en de afschuw om de wreedheden van de Palestijnse strijders niet meer dan gebaren voor de galerij. De hypocrisie van het Westen is adembenemend. (Helemaal niet akkoord- dit soort vrijblijvende uitspraken zeggen iets over de "mening" van de schrijver, maar ook niets meer. Zeker niet over de zogezegde hypocrisie van het Westen)

Waar was de verontwaardiging toen in 2008 meer dan 1.300 inwoners van Gaza, de grootste openluchtgevangenis ter wereld (Je kan zeggen wat je wil, maar het zijn ook de arabieren die Gaza afsluiten. De grens met Egypte is DICHT. Het is al tientallen jaren zo dat de Arabische landen GEEN Palestijnen willen opnemen en al zeker niet uit GAZA. Daar wordt nooit over gesproken. Wel integendeel. De Palestijnen komen altijd maar naar Europa. Waarom moeten wij arabieren toelaten die door de Arabische landen geweigerd worden?), omkwamen onder de Israëlische bombardementen van operatie 'Gegoten Lood'? Waar waren de protesten en de oproepen tot het staken van geweld toen Israëlische scherpschutters in 2018 meer dan 200 Palestijnen gericht doodden en veel anderen zwaar verwondden bij de geweldloze protesten aan de prikkeldraadomheining die Gaza van Israël scheidt? Onder de slachtoffers: verpleegkundigen, journalisten, gehandicapten, minderjarigen. Een van de scherpschutters kon in de Israëlische pers opscheppen over zijn heldendaden: hij had in één dag 42 knieën kapotgeschoten.(van het schieten op een knie sterf je niet en de berichtgeving ... ?)

Morele verontwaardiging

Dat de Palestijnse verzetsstrijders burgerslachtoffers maken en het internationaal recht schenden door onschuldigen te gijzelen, zorgt voor grote morele verontwaardiging. Terecht, maar ook die verontwaardiging zou geloofwaardiger zijn als de westerse wereld zich had verzet tegen de systematische schendingen van het internationaal recht door Israël, tegen de collectieve straffen, de executies zonder vorm van proces, het platwalsen van hele dorpen, het gevangen nemen en folteren ook van minderjarigen en kinderen die ook voorkwamen (maar niet meer dan omgekeerd).

Dat is allemaal dagelijkse praktijk in Israël, niet sinds het aantreden van een regering met wat de liberale krant Haaretz "joodse fascisten" noemt maar ook onder "liberale," "gematigde" of de "linkse" regeringen toen de Labour-partij nog de dienst uitmaakte. (?? hiervoor ging het over de fascistische regering, en nu wordt gezegd dat dit alles klopt voor elke regering. Met andere woorden: Israël weg ermee. Maar te laf om het ook eerlijk te zeggen.)

Waar zijn overigens de honderdduizenden die de afgelopen maanden betoogden tegen een regering die volgens hen "de democratie" en - in de woorden van het liberale boegbeeld David Grossman - de "ziel van Israël" op het spel zet? Zullen we dezelfde massa's straks zien opdagen om te applaudisseren als het bommen regent op Gaza? (wat een idiote zin is dat? Waarom zou dat zo zijn? Bedoelt te schrijver dat die betogingen tegen de hervorming van het rechtswezen ook de bommen tegen Gaza moeten ondersteunen?) Leiders van de "liberale oppositie" Yair Lapid en Benny Gantz praten nu al met Netanyahu om een "noodregering van nationale eenheid" te vormen. (Die eenheidsregering is er ondertussen. De betogingen zijn inderdaad gestopt -nogal makkelijk om dan honderden slachtoffers te maken door Hamas- maar de meningen niet. )

Dat - en niet de acties van de radicale regering die sinds een jaar aan de macht is - is de achtergrond van de gebeurtenissen van afgelopen weekend. De druk op de ketel heeft tot een uitbarsting geleid. De decennialange onderdrukking van Gaza, de bombardementen die met de regelmaat van een klok duizenden onschuldige bewoners treffen en telkens vele honderden doden maken - Israël noemt dat "het gras maaien" - het gebied langzaam wurgen door de toevoer van voedsel, water en energie te rantsoeneren. (Hier alweer betekent dat Israël eraan moet. Maar alweer durft schrijver het niet zeggen. Wat met de aanvallen van Hamas en andere terroristen van de Palestijnse gebieden inclusief Gaza? Die vele duizenden doden aan Israëlische kant doen er niet toe?En het was geen "uitbarsting". Het was een zeer goed voorbereide aanval op Israël met de bedoeling zoveel mogelijk Israëlis te doden op de dag waar voor 50 jaar de Jom Kipoer oorlog gestart is.)

In essentie gaat het om de ideologie van Joodse suprematie die de kern uitmaakt van het zionisme, een vorm van vestigingskolonialisme naar het model van de Verenigde Staten en Australië waarbij de oorspronkelijke bevolking moet wijken voor Europese immigranten. (Ken je geschiedenis: begin in 1912 tot vandaag. Er waren akkoorden, verschillende keren, tussen de Palestijnen en de Joden. Dat die telkens teniet werden gedaan heeft niets met hen, en alles met Groot-Brittanië en Frankrijk te maken. En het ging niet om vestigingskolonialisme: er waren toen al enkele honderduizenden Joden die in Palestina woonden, zonder problemen.)

Koloniale oorlogen zijn wreed, smerig en nietsontziend met talloze onschuldige slachtoffers aan beide kanten. Dat leert de geschiedenis van het antikoloniale verzet in de afgelopen eeuwen, en het is niet aan goed doorvoede witte intellectuelen om achter hun veilige computerscherm te dicteren hoe die strijd moet worden gevoerd. (Oei, nu mogen we er ons weer niet mee moeien. Je moet wel weten wat je wil he. En als dit klopt, kan Europa best alle buitenlanders die ze niet willen, buiten houden. Anders moeien we ons, toch?)

Het was niet aan de Franse hoogopgeleide kaders om te dicteren hoe het Algerijnse verzet de strijd moest voeren en wat wel en niet "moreel" door de beugel kon. En het was niet aan de Amerikanen om te bepalen wat de Vietnamese verzetsstrijders konden doen en laten om zich van hun koloniale ketenen te bevrijden. (Wat bereft Vietnam moet je er dringend naartoe gaanen eens met de mensen praten. Hoe staan ze tegenover -de Amerikanen: best te doen die waren hier maar enkele jaren -de Fransen: gaat zo want die waren hier een kleine eeuw - de Chinezen: worden gehaat want hebben we al eeuwen en eeuwen boel mee. Vergeet niet dat de laatste oorlog van Vietnam tegen China was (die ze gewonnen hebben) en niet tegen Amerika en Zuid-Vietnam)

Net zo min zijn de landen en de leiders die Israël ondanks alle misdaden van het regime de hand boven het hoofd houden goed geplaatst om morele lessen uit te delen aan het verzet. (Wel dus. Onmenselijkheid zoals tentoon gespreid door de terroristen van Hamas kan niet tippen aan wat Israël uitsteekt, ook al kan je daar ook kritiek op hebben).

oorsponrkelijk artikel van JOHAN DEPOORTERE "

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?