Ukraine en de Russische propaganda

 

Iemand die ik al vele, vele jaren ken, vindt dat Rusland alle recht aan zijn kant heeft om Ukraine aan te vallen. Het is iemand waar ik nooit van verwacht had dat die persoon zo de Russische propaganda zou volgen. Putin vindt de ineenstorting van de USSR de grootste geopolitieke ramp van de 20ste eeuw. En het enige waar hij respect voor heeft is geweld. 

De uitbreiding van de NAVO naar het Oosten is zo een van de redenen die Putin aanhaalt om zijn gelijk te bewijzen. Er was zogezegd een akkoord dat dit niet mocht gebeuren. Gelogen, zoals zoveel van wat hij zegt. James Baker heeft in 1990 aan Gorbatsjow het voorstel gedaan om de hereniging van Duitsland goed te keuren in ruil voor de niet-uitbreiding van de NAVO naar het Oosten. De toenmalige president van de VS, G.W.H. Bush, was het hier helemaal niet mee eens en dit voorstel was dan ook dood voor het ook maar één stap verder kon gaan. Dan kwam het Twee plus Vier verdrag van september 1990 waarin de Duitse hereniging werd beslist en de uitbreiding van de NAVO naar het Oosten werd mogelijk gemaakt. 

In 1994 werd dan het akkoord gesloten tussen de VS, Rusland en Ukraine, waarbij Rusland garandeerde de territoriale integriteit van Ukraine ten allen tijde te respecteren in ruil voor de overdracht van alle atoomwapens uit Ukraine. Putin heeft dit verdrag overduidelijk geschonden, omdat Ukraine zich meer en meer naar het Westen richtte en richt en zich dus afkeert van Rusland, wat Putin niet aanvaardt.

In december 2021 stelde Rusland twee verdragen voor aan de NAVO waarin het eist dat de NAVO zich terug moet trekken tot de grenzen van 27 Mei 1997 - dus zonder Polen, Tsechie, Slovakije, Hongarije en de Baltische Staten. Volstrekt onaanvaardbaar natuurlijk. Putin heeft de illusie van een Russisch Rijk à la Peter de Grote, maar dat is een grote illusie. Ukraine is hier het slachtoffer van.

Dat het Westen, onder leiding van Merkel, in 2008 bij de inval in Lunansk en Donetsk en in 2014 bij de annexatie van de Krim, niet of veel te zwak gereageerd heeft, is een historische blunder vergelijkbaar met die van Chamberlain ten overstaan van Hitler. 

En nu is Ukraine een "proxy" oorlog aan het uitvechten als beschermers van de democratie en het tegenhouden van de willekeur van een doorgedraaid regime. Wij zijn verplicht om alles te doen om hen te steunen. En dat loopt best goed, met één gevaar op de achtergrond: de extremistische dreiging van mensen en partijen zoals daar zijn Trump, AfD, en anderen. Onderschat de steun van het VB aan het Russische regime niet.Kijk naar wat ze doen, niet naar wat ze zeggen. En als Musk zegt dat Ukraine wat minder om geld en steun moet bedelen, zou hij zich beter herinneren hoeveel geld hij dag na dag nodig had en bijeen bedelde toen het met Tesla nog niet zo goed ging ...

Overigens: als NAVO na twee, drie weken, toen duidelijk werd dat Rusland Ukraine helemaal niet zo even zou kunnen inlijven, had ingegrepen, dan was de oorlog binnen de kortste keren opgelost geweest en dan zou Rusland zich teruggetrokken hebben wegens geen mogelijkheid de oorlog in de vertste verte te winnen. Maar zo moedig waren we nu eenmaal niet.

De oorlog gaat waarschijnlijk nog 3 à 4 jaar duren. We mogen niet stoppen Ukraine te steunen. We mogen niet stoppen de Russische propaganda een halt toe te roepen. We mogen niet stoppen zoveel mogelijk onze eigen verdediging uit te bouwen, zodat we met minimale hulp uit de VS Ukraine kunnen blijven steunen. Want vergis u niet: mocht Trump opnieuw verkozen worden, dat ziet de toekomst voor Europa er slecht uit, heel slecht. Dan zal censuur zoals die gevraagd en (voorlopig) gekregen van Conner Rousseau maar een kleinigheid zijn.

Overigens: Macht corrumpeert, en absolute macht corrumpeert absoluut.

Groetjes vanuit het Oktober zonnetje ...



Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?