Ik wil betogen op muziek


10.000 betogers in Brussel. 5000 betogers in Antwerpen. Enkele 1000'en in Gent. Enkele honderden in Oostende. Hebt u de beelden gezien? Ik wel. De afstand tussen de betogers was af en toe nu en dan 1,5m. Meestal 15cm. In Antwerpen werd gepoogd de afstand te bewaren al lukte dat maar zo, zo. Daar kan de politie niets aan doen natuurlijk. Ze kunnen enkel vriendelijk vragen en indien nodig beboeten.

Maar nu komt de kat op de koord. Dit soort organisaties zijn toegelaten of worden "oogluikend" toegelaten. Waarom mag dan een buitenevenement met bijvoorbeeld 100 deelnemers niet plaatsvinden? Ik hoor de reacties al: ja, maar we moeten keuzes maken. Keuzes? Welke keuzes? Zijn betogingen voorrangig ten overstaan van open lucht evenementen? Zullen we het volgend evenement met dans en muziek dan als betoging aanvragen? Met "slechts" 100 man verwacht? Of 1000 man? Hoeveel er echt komen heeft niemand in de hand natuurlijk.

En dus kunnen kleine(re) evenementen (tot zo'n 15.000 man zou ik zeggen) zich nu profileren als betogingen. Bijvoorbeeld voor artikel 10 van de grondwet: "Er is in de Staat geen onderscheid van standen. De Belgen zijn gelijk voor de wet; (...).   (De gelijkheid van vrouwen en mannen is gewaarborgd.) " en artikel 11: "Het genot van de rechten en vrijheden aan de Belgen toegekend moet zonder discriminatie verzekerd worden. Te dien einde waarborgen de wet en het decreet inzonderheid de rechten en vrijheden van de ideologische en filosofische minderheden." Dat deze punten van de Grondwet worden gerespecteerd, daar moet toch voor betoogd kunnen worden? Ook al is het op een weide op 3 km van de stadsrand. Waar betoogd wordt, daar moeten de organisatoren over beslissen. En de betoging opluisteren met wat muziek en de mensen niet laten verhongeren of verdorsten, dat moet natuurlijk ook kunnen.

Overigens vind ik nog steeds dat Zweden het veel beter aanpakte. Zij staan op de landenlijst op nummer 65, België op 78 (met heel veel meer kosten voor ieder van ons). Nederland staat overigens 19de, Zwitserland 1ste en Duitsland 2de. (https://www.dkv.global/covid-19/europe)

Morgen vanuit een bistrootje hoop ik ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?