COVidioten


Na regen komt zonneschijn en na CORONA komt griep. Na jarenlang te hebben gelobbyd (zonder resultaat) om God weet wat allemaal te doen als de griep uitbrak, zien de virologen, epidemiologen en andere hun kans schoon. Nu kunnen ze de Corona maatregelen gebruiken om griepmaatregelen door te duwen. Ze slagen erin de bevolking zo bang te maken dat ze met zowat alles wegraken. En de politici laten hen niet alleen doen, nee, die hebben evenveel angst als de gewone burger al is het voor wat anders. Als onze premier zegt dat ze alle voorstellen van de virologen goedkeurt omdat ze de keer daarvoor zoveel kritiek had gekregen omdat ze dat niet nièt had gedaan, dan weet je he wel. Dat zijn de politici die we kunnen missen als kiespijn. De angsthazen. 

De opdracht moet zijn zoveel mogelijk het Zweedse systeem nu te gaan volgen. Als de doelstelling is te zorgen dat ons gezondheidssysteem niet overbelast raakt, dan zijn we goed bezig. Er zijn weinig nieuwe ziekenhuisopnames. Per saldo al helemaal. En het aantal doden is ook nog altijd rond de 3 per dag. Bij de vorige griepepidemie was dat over een half jaar zo'n 20 per dag. Daar hebben we ondertussen jarenlang mee geleefd zonder problemen. Zonder dat iedereen schrik had en zat te bibberen op zijn stoel. En niet meer buiten durfde. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Oppassen kan nooit kwaad. Maar de economie naar de knoppen helpen met maatregelen én met angst is onverantwoord. En precies dat gebeurt. Iedereen die maar enigszins kan thuis laten werken? Wat denk je dat zoiets met de productiviteit doet? Die daalt naar ongeveer 75% van een "normale" werksituatie. En dat is een gemiddelde. Bij sommigen daalt die naar 50%, bij anderen blijft die op 100%. 

De impact die het uitsluiten van menselijk contact op fysisch vlak teweegbrengt bij iedereen onder de -5-10-15-20-30 jaar is immens. Voor allen daarboven evenzeer, maar die hebben voldoende ervaring om op terug te vallen eens het contact terug mag. Maar kinderen? Jongvolwassenen? Het is maar goed dat er zovelen de regels overtreden. Geestelijke gezondheid is minstens even belangrijk, zoniet een stuk belangrijker, dan fysische gezondheid. En die gaat eraan op deze manier. Maar daar wordt amper over gesproken. En door de virologen con sui al helemaal niet. We moeten van alles en nog wat nu dagelijks cijfers hebben. Van Ranst gaat zelfs in de clinch met Van Gucht (ten onrechte blijk den achteraf). Maar niemand vraagt naar dagelijkse, wekelijkse of zelfs maandelijkse cijfers in verband met zelfdoding. Nochtans een van de belangrijke punten om de impact van de maatregelen te beoordelen. Ook hoe het staat met de opnames is ziekenhuizen in verband met depressies en andere geestelijke ziektes. Hoe evolueren die? En in hoeverre worden deze mensen uit de ziekenhuizen geweerd omwille van Corona? Allemaal zeer belangrijke zaken die momenteel niet in ogenschouw worden genomen.

Want het zijn vandaag allemaal covidioten die het beleid bepalen. Erg. Héél erg.

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat de Zweedse aanpak van Corona veruit de beste is.

Vanuit het groen waar je ook bakt ...



Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?