Regering 20xx

 

We hebben een nieuwe regering!! Een paarse met geel, maar dat klinkt niet goed dus Vivaldi - de man draait zich voorzeker om in zijn graf. Paars klinkt niet goed - doet te veel denken aan de regeringen Verhofstadt ...

Ze gaan het heel goed doen zeggen ze. Als je leest wat ze gaan doen dan blijkt

1. Minimumpensioen van 1500€ netto voor iedereen met een volle loopbaan, zijnde 45 jaar. 

Als je zegt netto, ben je per definitie aan het discrimineren. Ons belastingssysteem is gemaakt om iedereen te laten betalen in functie van zijn of haar inkomen. Als je dus een bedrag netto maakt, zijn de problemen ingebouwd. Dat weet te regering maar al te goed. Elke klacht bij de Raad van State vernietigd het "netto" zoals in het verleden al is bewezen. Maar netto klinkt beter dan brutto en dus ... Als het niet kan, dan is de Raad van State de pineut en niet de regering. 

En dan de volle loopbaan. Iemand die 45 jaar heeft gewerkt, heeft recht op 1500€ brutto. Dat kan je zonder meer verantwoorden. Maar wat is "gewerkt"? Zoals het er nu uitziet wordt de werkloosheid en ziekte meegerekend. We weten niet aan welk tarief, maar wel dat ze meetellen. Als ik dus na één jaar werken geen zin meer heb en via alle trucjes van de foor of via de ziekteverzekering of via de werkloosheid de zaak kan rekken tot mijn 45 jaar "loopbaan", krijg ik 1500 € netto als pensioen. Dat is extreem onrechtvaardig ten overstaan van de mensen die 45 jaar gewerkt hebben. 

En dan netto - hoe kan je verantwoorden om over netto te spreken in een rechtstaat waar de belastingen herverdelend werken? Netto hangt af van het inkomen en van niets anders. Als je 45 jaar gewerkt hebt en naast je pensioen nog huurinkomsten hebt omdat je twee huizen verhuurd die je zelf met hard werken hebt gerenoveerd, dan kan je nooit hetzelfde inkomen krijgen als pensioen als je buur, die géén extra inkomen heeft en ook 45 jaar heeft gewerkt. Daar zorgen de belastingen voor.

2. In Europa en in het bijzonder bij onze grootste handelspartners wordt de nadruk gelegd op het feit dat uitgaven, en zeker uitgaven die extra zijn en bovenop wat er al is komen, enkel mogen gebeuren indien ze productief zijn, met andere woorden indien ze de maatschappij, de tewerkstelling en de groei vooruit helpen. Wat vastligt in het regeerakkoord is ongeveer het tegenovergestelde. We investeren in niet-productieve sectoren.

3. De sociale zekerheid in België is zo ongeveer de duurste ter wereld. En wat gaan we doen? Ze uitbreiden. Wat kan je hier over zeggen behalve dat ze moet worden geoptimaliseerd voor er ook maar één € extra in geïnvesteerd mag worden. Spreek eens met artsen/specialisten die de vijftig voorbij zijn en dus weten wat er allemaal aan de hand is. 

4. De sterkste schouders moeten de grootste (extra) lasten dragen. Dit hebben we al de laatste 40 jaar gehoord. Maar wat is er in die jaren gebeurd? Verhofstadt heeft het hoogste tarief van de personenbelasting verlaagd van 56 naar 50%. Enkel om stemmen te winnen. Begrotingstechnisch was dit waanzin. Gaan we nu van 50 terug naar 56%? En wie gaat die extra 6% betalen? De sterkste schouders? Ik denk het niet. Het gaat de middenklassen zijn die er weer eens een keer aan gaat zijn voor de moeite. Een vermogensbelasting op vermogens boven de 3 miljoen? Hoe ga je dat berekenen? Telt het onroerend mee? Hoe ga je de waarde daarvan inschatten? En het hoopje diamanten in de kluis? En ... en ... en ... . Diegenen die een vermogen hebben dat groot genoeg is, zullen ervoor zorgen dat zij dit niet betalen. Tenzij ze sociaal zo medevoelend zijn dat ze Duchatelet heten.

5. Waar denk je dat het geld vandaan gaat komen? Juist, van Vlaanderen.

6. De tekst is dusdanig vaag, dat niemand weet welke maatregelen er gaan getroffen worden, met uitzondering van de paar duidelijke wortels die ons, ezels, doen geloven dat het allemaal goed gaat komen. Ik heb geen idee hoe het gaat lopen, maar de kans dat het misloopt is zeer groot - volgens mij zal het afhangen van Groen/Ecolo. Als zij genoeg slikken, haalt De Croo waarschijnlijk 2024. 

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse model moeten volgen.

Vanuit het cafe om de hoek ...


Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?