Wat kiezen we ?

Vooraf even een aanrader. Lees de artikels die gepubliceerd zijn door of met Yuval Noah Harari - de schrijver van Sapiens en Homo Deus. Die plaatst een en ander in perspectief en geeft duidelijk de gevaren aan van wat ons momenteel vanuit de overheden allemaal overkomt.

Maatregelen. Allemaal maatregelen. Ze draaien als beestjes om ons allemaal heen. Maar waar komen ze vandaan? Duidelijk door reacties op alles en nog wat rond Covid-19. Het woord waar het om draait is "reacties". Geen enkele overheid neemt de moeite om een plan op te stellen op langere termijn. Tenminste toch niet in Europa. In Zuid-Korea en Singapore bijvoorbeeld gebeurt dat wel. En dan kan de hele samenleving zich daarop instellen en weet ze waaraan en waaraf.

Nu, hier in België en Europa weten we dat niet. Elke dag kan het veranderen. Elke dag moet je goed uitkijken dat je nog wel weet wat wel mag, wat niet mag, en wat eventueel mag. En dan krijgen 5 meisjes die op de Grote Markt in Kortrijk een broodje opeten omdat ze niet weten dat dit niet mag. Ik wed dat vandaag 90% van de bevolking niet weet wat wel en wat niet mag.

We worden verplicht te kiezen tussen gezondheidszorg, individuele vrijheid, menselijkheid en economie. In de Verenigde Staten heeft men gekozen voor individuele vrijheid en economie - maar niet echt, want in heel wat staten wordt de individuele vrijheid sterk beperkt. In China was de keuze eenvoudig: individuele vrijheid? Hoe bedoel u? In Europa koorddansen we tussen de drie en loopt alles zowat mis. We zullen willens nillens de drie in volgorde moeten zetten. En dan verschillen de mensen nogal van mening. 

Ik zet de economie op plaats één, omdat al de rest onbetaalbaar is/wordt als deze niet goed draait. In het bijzonder de gezondheidszorg zal niet kunnen behouden blijven op het huidig niveau als onze economie zeg maar 20% krimpt. Dan komt menselijkheid en individuele vrijheid en als laatste gezondheidszorg. Het gaat hier niet om juist of fout, wel om een filosofisch debat.

Overigens vind ik nog steeds dat we het Zweeds model dienen te volgen.

Vanuit een nog steeds open hotel met restaurant ...





Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?