SABAM en aanverwante

 

Als er in België één bedrijf is dat zo ongeveer over de hele lijn bedriegelijk optreedt en tegelijk beschermd wordt door de "overheid" dan is het SABAM en zijn akolieten. 

Heel nieuwsgierig of ze zullen toegeven aan de winkels en horeca die gesloten zijn, dat dezen niet hoeven te betalen voor niet-gespeelde muziek binnen het jaarlijks forfait dat ze opeisen. Ik acht hen in staat om de 5 maanden dat de horeca dicht is toch een stuk te laten betalen. Zo zijn ze.

Maar het gaat veel verder dan dat. Het was in illo tempore zo dat als je ingeschreven was bij SABAM als artiest, je recht had op een vergoeding en dat SABAM voor jou die rechten inde bij degenen die je muziek bijvoorbeeld speelden in openbare ruimtes. Nu niet meer. Ook als je muziek vrij is en uitdrukkelijk NIET geregistreerd bij SABAM of een ander bedrijf in het buitenland, dan moet je TOCH NOG BETALEN. Voor wie je dan moet betalen is helemaal niet duidelijk, maar zeker niet voor de artiesten. Die zijn immers niet aangesloten en zullen dan ook nooit ook maar enige uitbetaling van SABAM krijgen. Wie is er dan goed mee? Juist: SABAM zelf.

Hun monopolie doorbreken en hen verplichten enkel gelden te innen voor bij hen geregistreerde artiesten en muziek (ze werken niet enkel voor muziek, maar dat is wel hun hoofdinkomen bij de KMO's) zou een mooie stap in de goede richting zijn. We hebben nu een nieuwe regering: doe er eindelijk iets aan.

Overigens ben ik nog steeds de mening toegedaan dat we het Zweedse systeem dienen te volgen.

Vanuit den hof ....

Reacties

Populaire posts van deze blog

1 jaar

Transparantie?